Info
Kategorije
Fiksni tečaj 1 € = 7,53450 KN
0
0,00
Vaša košarica je prazna.
Brza narudžba
adresa e-pošte / članski broj:
Lozinka:
 
KNJIGE  /  Znanje / 

KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ

 
 
 
KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ
KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ
Kataloški br.: 119446
Cijena: 39,42 € / 297,01 KN
Klupska cijena: 31,72 € / 238,99 KN
Opis
Pojedinosti
Mišljenja

O Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj dosad je napisano mnogo naslova. U njima se na Crkvu uglavnom gledalo kao na vjersku ustanovu kojoj je osnovna namjena širenje duhovnog nauka. U ovoj smo knjizi željeli dati sveobuhvatan pregled Crkve u Hrvatskoj nekoć i danas, sagledati Crkvu iz raznih perspektiva – očima teologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i etnologa. Jer Katolička crkva u Hrvatskoj živo je tkivo koje se duboko ukorijenilo u mnoge hrvatske domove, i to prije mnogo stoljeća. Rezultat toga, među ostalim, brojna su zadivljujuća umjetnička dostignuća – od velebnih katedralnih i župnih crkava do čudesnih primjera sakralnog slikarstva i kiparstva – te stoljetni običaji povezani s određenim vjerskim blagdanima koje vjernici prakticiraju svake godine i tako ne dopuštaju da se otmu zaboravu.

U povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj bilo je mnogo istaknutih crkvenih dostojanstvenika. U ovoj je knjizi, u zasebnom poglavlju s biografijama, naglasak stavljen na osobe koje su proglašene svecima i blaženicima, no pridodana su im trojica prelata – biskupi Juraj Dobrila i Josip Juraj Strossmayer te nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić – koji su, svaki u svoje vrijeme, bili lučonoše hrvatskome puku u teškim trenucima.

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je stoljetnim vjerskim utočištima Hrvata. U našoj ih je domovini mnogo, a bez obzira bila ona nacionalna, biskupijska ili župna, tisuće vjernika pohode ih svake godine te mole i traže zagovor svetaca. Nerijetki su primjeri cjelonoćnih hodočašća, posebice u marijanska svetišta, u kojima cijele obitelji pronalaze mir i utjehu.

U pripremi ove knjige sudjelovalo je nekoliko autora koji Crkvu proučavaju iz različitih aspekata – teolog Zoran Turza, povjesničar Hrvoje Kekez i etnolog Luka Šešo (svi zaposlenici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu) te povjesničarka umjetnosti Josipa Alviž (zaposlenica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama priznatih fotografa i slikovnom građom iz vodećih muzejskih i arhivskih ustanova u Hrvatskoj, pa će biti još zanimljivija svima koji žele sveobuhvatno upoznati Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

StraniceStranice
320
 
UvezUvez
Tvrda
 
ŠirinaŠirina
240
 
VisinaVisina
305
 
DebljinaDebljina
20
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789531424424
 
Kupci koji su gledali ovaj proizvod, pogledali su i…