Info
Kategorije
0
0,00kn
Vaša košarica je prazna.
Brza narudžba
adresa e-pošte / članski broj:
Lozinka:
 
KNJIGE  /  Znanje  /  Povijest i kultura / 

MORSKI VUKOVI

 
 
 
MORSKI VUKOVI
MORSKI VUKOVI
Kataloški br.: 125070
Cijena: 119,00 KN
Klupska cijena: 99,00 KN
Opis
Pojedinosti
Mišljenja

Godine 793. ratnici iz skandinavskih zemalja prvi su se put iskrcali na otok Lindisfarne kraj sjeveroistočne obale Engleske i potpuno ga opustošili. Taj događaj povjesničari danas smatraju početkom tzv. vikinškog doba, koje je potrajalo do oko sredine 11. stoljeća, a kojim se u ovoj knjizi bavi američki povjesničar Lars Brownworth.

U tom su razdoblju Vikinzi osvajali zemlje i naseljavali se na velikom području koje obuhvaća prostor današnjeg Grenlanda, Farskih otoka, Islanda, Škotske, Engleske, Irske, Nizozemske, Njemačke i Francuske, gdje su i osnovali svoju državu, Vojvodstvo Normandiju. Istodobno, vikinški moreplovci koji su se nastanili u Vinlandu (Newfoundland u današnjoj Kanadi) bili su prvi europski doseljenici na sjevernoamerički kontinent.

Dio „morskih vukova“ zaputio se u južnije krajeve, harajući obalama Sredozemlja te ratujući po južnoj Italiji, odakle su naposljetku stigli na Siciliju, utemeljivši ondje jedno od najbogatijih srednjovjekovnih kraljevstava. Vikinzi su u nova područja prodirali i riječnim putevima, pa su tako, motivirani trgovinom, stigli na područje današnje Ukrajine, Bjelorusije i Rusije gdje su, stopivši se s lokalnim stanovništvom, stvorili prvu centraliziranu rusku državu. U Bizantu su pak vikinški ratnici, poznati kao Varjazi, služili kao vrhunska carska borbena sila, nasljednici rimske pretorijanske straže.

Osim kao ratnici i pljačkaši, čemu su se s vremenom počeli pridavati gotovo mitski razmjeri, Vikinzi su bili vješti trgovci i istraživači, plodni epski pjesnici i pripovjedači, iznimni graditelji, utemeljitelji gradova i država te uspješni zakonodavci. Upravo o tim i mnogim drugim zanimljivim činjenicama pripovijeda Lars Brownworth u svojoj knjizi, oživljavajući zapanjujući svijet vikinške kulture, vjerovanja, heroja i vladara, od Ragnara Lodbroka, vikinškog ratnika koji se proslavio uspješnom opsadom i pljačkom Pariza do Haralda Hardrade, posljednjeg velikog vikinškog vladara, koji je započeo svoju karijeru kao bizantski najamnik i 1066. poginuo u Bitki kod Stamfordskoga mosta koja je na simboličan način označila kraj jedne važne ere u europskoj povijesti.

Lars Brownworth američki je autor, predavač, radijski voditelj i profesor. Živi u Marylandu. Pisao je za Wall Street Journal, a New York Times smatra ga velikim popularizatorom povijesti. Uz Morske vukove: Povijest Vikinga (The Sea Wolves: A History of the Vikings), dosad je objavio knjige Lost to the West: The Forgotten Byzantine Empire that Rescued Western Civilizations i The Normans: From Raiders to Kings.

StraniceStranice
234
 
UvezUvez
Meka
 
ŠirinaŠirina
155
 
VisinaVisina
235
 
DebljinaDebljina
16
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789535200727
 
Kupci koji su gledali ovaj proizvod, pogledali su i…