Info
Kategorije
0
0,00kn
Vaša košarica je prazna.
Brza narudžba
adresa e-pošte / članski broj:
Lozinka:
 
KNJIGE  /  Beletristika / 

PUTOVANJE PO ISTOČNOJ EUROPI

 
 
 
PUTOVANJE PO ISTOČNOJ EUROPI
PUTOVANJE PO ISTOČNOJ EUROPI
Kataloški br.: 123265
Cijena: 99,00 KN
Klupska cijena: 79,00 KN
Opis
Pojedinosti
Mišljenja

Skriveni biser glasovitog nobelovca – putopisi po socijalističkim zemljama istočne europe 1950-ih

Tekstove o svom putovanju socijalističkim zemljama sredinom 1950-ih, slavni kolumbijski pisac i nobelovac Gabriel García Márquez objavljivao je kao mladi novinar u nekoliko južnoameričkih časopisa tijekom 1957. godine, da bi 1978. godine, oni bili objavljeni kao zasebna knjiga. U vrijeme kada je pisao svoje „reportaže s one strane Željezne zavjese“, García Márquez bio je još nepoznat kao pisac; objavio je tek jedan kraći nezamijećen roman, Lišće na vjetru, a drugi je tada pisao, Pukovniku nema tko da piše.

 

Svoje putovanje, ispunjeno mnoštvom paradoksa i kontrasta, autor je počeo posjetom Istočnoj Njemačkoj i Berlinu, koji u to vrijeme još nije bio podijeljen Zidom, ali u kojemu su razlike između kapitalističkog i socijalističkog dijela već bile itekako vidljive te na granici apsurda. Budući nobelovac posjetio je i Čehoslovačku te Poljsku, „jedine socijalističke zemlje očima okrenute prema Zapadu“, ali s malo tog zajedničkoga. Nešto više pozornosti, s razlogom, autor je posvetio tadašnjem Sovjetskom Savezu, golemoj zemlji dramatičnih suprotnosti, ponosnoj na svoj svemirski program dok istodobno njezini „radnici žive natrpani u jednoj sobi i smiju kupiti samo dva odijela ili dvije haljine godišnje“. Boravak u zemljama Istočnoga bloka García Márquez završio je posjetom Budimpešti, gdje je stigao neposredno nakon gušenja Mađarske revolucije. Ondje su ga sustavno sprječavali u nastojanju da uspostavi „bilo kakav dodir s običnim ljudima“, a autor je imao priliku izravno svjedočiti najsurovijem obliku komunističke diktature.

Napisani desetljeće prije nego što je Gabriel García Márquez stekao svjetsku književnu slavu, tekstovi objavljeni u knjizi Putovanje po Istočnoj Europi predstavljaju skriveni biser autorova spisateljskog umijeća i već od prve stranice nagovještavaju pisca očaravajuće moći pripovijedanja.

StraniceStranice
156
 
UvezUvez
Meka
 
ŠirinaŠirina
120
 
VisinaVisina
200
 
DebljinaDebljina
14
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789535200550
 
Kupci koji su gledali ovaj proizvod, pogledali su i…