Info
Kategorije
0
0,00
Vaša košarica je prazna.
Brza narudžba
adresa e-pošte / članski broj:
Lozinka:
 
KNJIGE  /  Znanje  /  Povijest i kultura / 

HRVATSKI OBIČAJI I DRUGE TRADICIJE

 
 
 
HRVATSKI OBIČAJI I DRUGE TRADICIJE
HRVATSKI OBIČAJI I DRUGE TRADICIJE
GRUPA AUTORA
Super rabat
Kataloški br.: 108530
Cijena: 39,42 €
Klupska cijena: 31,72 €
Opis
Pojedinosti
Mišljenja
S ponosom vam predstavljamo naše najnovije izdanje, knjigu u kojoj smo na jednome mjestu skupili tipične narodne običaje i stoljetne tradicije iz svih krajeva Lijepe Naše koji su se prenosili s koljena na koljeno. Neki će vam biti otprije poznati, dok ćete za druge možda prvi put čuti. Mnogi su uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine i danas se oživljavaju u sklopu turističke ponude. Knjigu su napisali priznati hrvatski etnolozi, a zanimljivi tekstovi popraćeni su suvremenim fotografijama u boji te arhivskom crnobijelom građom. Kako je baština dio našeg identiteta, ova knjiga može poslužiti i prenošenju baštine novim generacijama. A pošto u nekim dijelovima Hrvatske pojedini običaji izumiru kako umiru posljednji stanovnici, tako ona predstavlja i pokušaj da ih spasimo od zaborava, jer na njih s pravom možemo biti ponosni!
 
Udobno se smjestite i krenite na nezaboravno putovanje kroz vrijeme i prostor naše domovine. Na tom ćemo vam putovanju prikazati narodne običaje i druge tradicije Primorske, Gorske i Nizinske Hrvatske – od onih koji su se vezivali uz važne događaje u obitelji (obiteljski običaji poput novačenja i odlaska u vojsku, ulaska u brak, rođenja djeteta), do onih koji su se odnosili na važne događaje u seoskoj zajednici (godišnji ili kalendarski običaji, poput Božića, Uskrsa, Ivanja).
 
Paljenje Badnjaka prije Božića, preskakanje vatre tijekom Ivanja, nošenje križa okićenog cvijećem u vrijeme Spasova, ophodi djevojaka s bogato ukrašenim šeširima, sve su to samo neki od tradicionalnih hrvatskih običaja koji su se njegovali na hrvatskom selu i činili važan dio zajednice. Neki od njih su i danas prisutni, ne samo na selima, nego u izmijenjenim oblicima i u gradovima. Neke nastoje oživjeti razna kulturno-umjetnička društva, a neki su potpuno napušteni. No, zajedno s bogatstvom narodnih nošnji i folklornih plesova, tradicijskom glazbom i pjesmama, ti su običaji dio naše narodne baštine i kulturnog identiteta.
 
Saznajte kako su se razlikovali u različitim sredinama, a po čemu su pak bili slični. Kako su izgledale svadbe, ti najsvečaniji i najveseliji događaji u životu obitelji, ali i cijeloga sela. Pridružite se atraktivnim plesovima, sudjelujte u pokladama ili karnevalima, svjedočite ophodima tijekom Duhova, prisustvujte crkvenim svečanostima u vrijeme Božića i Uskrsa. Iako život na selu nije bio lak, postojali su dani i trenuci kad su se stanovnici sela prepuštali veselju, pjesmi i plesu. Vodimo vas u vrijeme kad se život činio jednostavnijim, kad se živjelo u skladu s prirodom, kad je postojao istinski duh zajedništva. Neka putovanje počne!  


Prelistajte knjigu:

 
 
            
StraniceStranice
320
 
UvezUvez
Tvrda
 
ŠirinaŠirina
240
 
VisinaVisina
303
 
DebljinaDebljina
25
 
JezikJezik
Hrvatski
 
Stanica u kataloguStanica u katalogu
80
 
ISBN/EAN:
ISBN/EAN:
9789531420303
 
Kupci koji su gledali ovaj proizvod, pogledali su i…